Conexiuni culturale prin gastronomie
Părinţi, bunici, profesori au gătit alături de elevi la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, în ziua a doua a Festivalului Interjudeţean de artă culinară pentru elevi, „Culinaria”, ediţia a III-a.
Gastronomia este, alături de limbă, cea mai veche și cea mai populară expresie culturală. “Moştenirea noastră culturală este mai mult decât memoria trecutului; este cheia către viitorul nostru”, spunea Tibor Navracsics, comisar european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport.
S-a gătit în atelierele şcolii mâncare tradiţională săsească, ungurească, lipovenească, turcească, evreiască, grecească şi italiană.
Au participat elevi de la: Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic Nr. 1 Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” Cluj-Napoca, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca.
Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Comunitatea Evreilor Cluj – cultul mozaic, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj, Moldovan Carmangeria Sânnicoară.
Proiectul a primit finanţare nerambursabilă de la Consiliul Judeţean Cluj, în cadrul proiectelor de tineret şi socio-educaţionale.
Festival interjudeţean de artă culinară pentru elevi la şcoala noastră
În zilele de 7 şi 8 noiembrie 2019, la Colegiul Tehnic ,,Raluca Ripan” Cluj-Napoca, se va desfăşura Festivalul interjudeţean de artă culinară pentru elevi „Culinaria”, ediţa a III-a.
Festivalul de artă culinară pentru elevi „Culinaria” este o invitaţie pentru a stabili un dialog intercultural prin intermediul gastronomiei. Festivalul se adresează tinerilor de diferite etnii din școlile din Transilvania, elevilor din clasele VIII-XII. Activitățile propuse au loc sub forma unor prezentări creative ale unor obiceiuri şi tradiţii, prin dialog între elevi, prin discuţii şi conferinţe pe teme legate de mâncare şi nutriţie, prin realizarea unor reţete tradiţionale ale mai multor etnii la atelierul de gastronomie al şcolii.
Participă elevi de la următoarele unităţi de învăţămȃnt preuniversitar: Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Nr. 1 Cluj-Napoca, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca.
Parteneri sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Comunitatea Evreilor Cluj – cultul mozaic, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj, precum şi compania Moldovan Carmangeria Sânnicoară.
Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj, ȋn cadrul proiectelor de tineret şi socio-educaţionale.
Programul detaliat al activităţilor:
Joi, 7 noiembrie 2019, Sala festivă, ora 12.00:
- Festivitatea de deschidere a festivalului
- Cuvânt de deschidere – prof. ing. Adriana Lucia Tarţa, directorul şcolii
- Prelegere cu tema „Arta culinară, dialog între culturi” – prof. Georgeta Ristoiu, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”
- Prelegere cu tema „Pseudo-tratat culinaro-cinefilo-literar”- cercetător Liana Vescan, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
- Sesiune de comunicări pentru elevi „Tradiţii în dialog”.
Vineri, 8 noiembrie 2019
- Atelierul de gastronomie al şcolii, ora 11.00: Echipele de elevi prepară mâncăruri după reţete tradiţionale
Restaurantul şcolii, ora 13.00: „Intersecţii culinare” – demonstraţii culinare ale echipelor de elevi şi dialog între elevi, părinţi, profesori.
No Comment